Osoby, które cierpią na ADHD (lub ich dzieci), powinny szczególnie zwracać uwagę na to, co jedzą. To co spożywamy, wpływa na naszą zdolność do skupienia się, kontrolowania impulsywności, planowania.
Dieta w ADHD jest jednym z kluczowych elementów przy zmniejszeniu objawów, więc należy wyeliminować niektóre produkty i zapewnić sobie optymalny poziom składników odżywczych pozytywnie wpływających na zdrowie psychiczne. Przetworzona żywność naszpikowana sztucznymi barwnikami, konserwantami jest szkodliwa dla wszystkich, ale ma szczególnie niekorzystny wpływ na osoby z ADHD. Ważne jest, aby unikać produktów, które są powszechnie dostępne w sklepach, a które osoby z ADHD powinny omijać szerokim łukiem.
Których produktów należy unikać w przypadku ADHD?
- Przetworzona żywność
Część rodziców podaje w domu swoim dzieciom szybkie przekąski – ciasteczka, krakersy, chipsy – nie wiedząc, że te produkty wpływają negatywnie na koncentrację i utrzymanie uwagi na zadaniach domowych np. odrabianie lekcji. Unikanie takich pokarmów jest ważne dla wszystkich dzieci, ale szczególnie dla tych dotkniętych ADHD. Słodkie przekąski bogate w cukier są problematyczne, a słone krakersy i chipsy są tak samo niekorzystne, gdyż stanowią połączenie tłuszczu i węglowodanów rafinowanych.
Przetworzone przekąski mogą spowodować interakcję z powodu sztucznych barwników (szczególnie groźny jest czerwony barwnik ) oraz sztucznych konserwantów i aromatów. Badania wykazały powiązanie między tymi barwnikami, a dziećmi cierpiącymi na ADHD. Wyniki mówiły o tym, że mogą one zwiększyć nadpobudliwość nawet u osób bez ADHD. Inne badanie wykazało, że barwniki lub konserwanty jak benzoesan sodu w diecie dzieci bez ADHD spowodowały wzrost nadpobudliwości.
- Kofeina
Napoje energetyczne zawierają szczególnie niekorzystną kombinację substancji dla osób z ADHD. Są bogate nie tylko w kofeinę, ale i cukier oraz sztuczne słodziki. Niemniej jednak nawet czarna kawa nie zawsze może okazać się dobrym wyborem. Podobnie jak cukier, kofeina oszukuje organizm i podnosi przez chwilę poziom energii, a następnie doprowadza do jej szybkiego spadku.
Osoby z ADHD często sięgają po kofeinę, bo wydaje im się doskonałym stymulantem. Kofeina może początkowo być pomocna w koncentracji, gdyż tworzy efekty na neuroprzekaźnikach, które są podobne do tych po spożyciu leków na ADHD. Jednak po szybkim efekcie mogą pojawić się negatywne skutki uboczne, jak problemy ze skupieniem i rozdrażnienie.
Jedno z badań mówi o tym, że osoby spożywające duże ilości kofeiny, jak te znajdujące się w napojach energetycznych doświadczały intensywniejszych objawów ADHD. Co więcej, kofeina wpływa na obniżenie przepływu krwi do mózgu, co może pogorszyć objawy ADHD. Istnieje również korelacja kofeiny z nutraceutykami i lekami na ADHD – kofeina może wpłynąć na zmniejszenie ich działania lub zintensyfikowanie negatywnych skutków ubocznych.
3. Cukier i słodziki
Cukier jest jednym ze wspomagaczy, po które sięga wiele osób, aby podnieść sobie poziom energii. Niestety po szybkim skoku, następuje równie szybki spadek. Cukier możemy znaleźć w wieku produktach pod różnymi nazwami, np. syrop kukurydziany (składający się głównie z fruktozy), sacharoza, syrop klonowy, miód. Lepsze nie są także syntetyczne substancje, które znajdują się w bezcukrowych napojach gazowanych, w tym sacharyna, sukraloza i aspartam. Cukier powoduje szybki wzrost, a następnie spadek poziomu cukru we krwi, co niekorzystnie wpływa na samopoczucie. Stałe spożywanie produktów bogatych w cukier inicjuje stany zapalne, senność, prowadzi do uzależnienia, a długofalowo wpływa na zdrowie psychiczne powodując problemy z pamięcią i agresję. Natomiast syntetyczne słodziki mogą spowodować podwyższenie poziomu insuliny, problemy behawioralne, poznawcze i wiele innych.
Warto pamiętać, że cukier znajduje się nie tylko w oczywistych produktach jak np. słodycze i napoje gazowane – jest on również zamieniany przez organizm w wyniku spożywania węglowodanów prostych, jak biały chleb, ciasta, makaron. Organizm trawiąc te produkty, zamienia je w cukier, co skutkuje podwyższeniem poziomu insuliny, tak samo jak po obfitym deserze. Warto pomyśleć o zdrowszej alternatywie i spożywać produkty bogate w węglowodany złożone z produktów pełnoziarnistych i warzyw – a jeśli dopadnie Cię ochota na słodycze, sięgnij po owoce o niskiej zawartości cukru np. cytrusy czy truskawki.
Jak alergeny mogą pogorszyć objawy ADHD?
Faktem jest, że osoby z ADHD muszą być świadome swoich alergii pokarmowych, gdyż taka żywność może być źródłem wyzwalaczy. Produkty zawierające alergeny mogą wywoływać objawy podobne do ADHD. Jedno z badań wykazało, że unikanie wybranych produktów i wprowadzenie diety eliminacyjnej, może znacznie poprawić uciążliwe dolegliwości. Naukowcy stwierdzili, że dzieci z ADHD mają wyższą wrażliwość na nabiał i mleko, sztuczne barwniki spożywcze, soję, czekoladę, jaja, kukurydza, pszenicę, rośliny strączkowe, winogrona, pomarańcze, pomidory.
Właściwa dieta w ADHD potrafi zmniejszyć lub wyeliminować objawy, wpływa na stabilność nastroju, energii, skupienia i wytrzymałości, jak również zmniejsza rozproszenie uwagi i zachcianek na cukier.
Dieta w ADHD – jaki ma wpływ?
Osoby z ADHD powinny jeść regularnie, aby nie pogorszyć objawów. Zamiast słodkich śniadań, warto postawić na produkty bogate w białko, które zwiększają poziom dopaminy w mózgu. Dzięki temu dostarczysz energię w naturalny sposób i zwiększysz swoją koncentrację podczas całego dnia. Po zajęciach w szkole/na uczelni nie sięgaj po słodycze, tylko wybierz przekąskę bogatą w białko, błonnik i zdrowy tłuszcz, np. jabłko z masłem orzechowym lub warzywa z hummusem. Po całym dniu, w porze kolacji sięgnij po złożone węglowodany, takie jak warzywa i produkty pełnoziarniste, aby na noc się wyciszyć.
W starej mądrości Hipokratesa, mówiącej o tym, że „Jedzenie powinno być lekarstwem” jest ponadczasowa wartość. Dieta w ADHD ma wpływ na poprawę nastroju i wpływa na zmniejszenie niepokoju. Jedzenie nie tylko mam wpływ na nasze zdrowie, ale również na samopoczucie. Osoby z ADHD powinny zwrócić szczególną uwagę na kupowane produkty, a także czytać etykiety ze składem i wartościami odżywczymi.Wszystko co spożywamy i pijemy, może mieć wpływ na zmniejszenie objawów, a wraz z farmakoterapią i psychoedukacją ułatwia organizację i poprawia nastrój długofalowo.