Dieta w ADHD

 

W przypadku ADHD poszczególne składniki diety mogą łagodzić lub nasilać objawy tego zaburzenia. W niekorzystny sposób działa przede wszystkim dieta niedoborowa składająca się głównie z wysoko przetworzonych i słodzonych produktów. W związku z tym, że mózg pacjentów z ADHD jest stale niedostymulowany, sięgają oni po różne sposoby stymulacji, min. Tzw. „junk food”, słodzone napoje i wg. Badań klinicznych zwiększone jest ryzyko otyłości i problemów z wagą. Cukier obniża działanie naturalnej dopaminy, a to właśnie po niego najczęściej sięgamy, aby dodać sobie energii, lub „osłodzić sobie życie”, tym bardziej właśnie przy objawach towarzyszących ADHD kładziemy nacisk na wypracowanie odpowiednich nawyków żywieniowych, które będą wspomagać łagodzenie objawów. Pożywieniem można się odżywiać i wspierać właściwą równowagę chemiczną w organizmie, a niewłaściwym można pogłębiać stany zapalne, chorobowe i depresyjne.