Anna Szewczyk

Anna Szewczyk

Dietetyk

Ukończyłam studia magisterskie na kierunku dietetyka. To nie tylko mój zawód, ale przede wszystkim ogromna pasja, na którą poświęcam dużo czasu. Już w trakcie studiów zaczęłam równoległe dokształcać się, biorąc udział w wielu szkoleniach oraz kursach, dzięki którym poszerzyłam swoją wiedzy i umiejętności. Obecnie poza udziałem w krajowych szkoleniach,
studiuję również na FMU – Functional Medicine University – kurs medycyny funkcjonalnej i holistycznego podejścia do pacjenta.

Fascynuje mnie dietetyka kliniczna i funkcjonalna, a także medycyna.

Specjalizuję się w dietoterapii:

* chorób autoimmunologicznych – między innymi Hashimoto oraz celiakia,
* zaburzeń hormonalnych – choroby tarczycy, PCOs, endometrioza, zaburzenia miesiączkowania i płodności
* chorób jelit – IBS, IBD, zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, dysbioza jelitowa, SIBO/IMO
*  zaburzeń gospodarki węglowodanowej — insulinooporność, cukrzyca, hipoglikemia
* zaburzeń nastroju — depresja, lęki

Pracuję z podopiecznymi nad poprawą stanu zdrowia i samopoczucia za pomocą diety, naturalnych suplementów, regulacji rytmu okołodobowego i zarządzania stresem, dzięki czemu przywracamy równowagę hormonalną, energię, nastrój i szczupłą sylwetkę. W razie konieczności proszę o wykonanie badań, które następnie omawiam z podopiecznym i przygotowuję do nich zalecenia.

Nie oceniam i nie krytykuję nawyków żywieniowych, ale edukuję podopiecznych co do właściwych wyborów produktów, odpowiedniej higieny spożywanych posiłków, wsłuchiwania się we własny organizm i sygnały, jakie wysyła, aby nauczyli się jakie produkty im służą, a jakie wiążą się ze złym samopoczuciem. Nie jestem zwolenniczką skrupulatnego liczenia kalorii, odmierzania i ważenia produktów żywieniowych, ponieważ to wprowadza niepotrzebny stres i napięcie przy spożywaniu posiłku.
Podczas współpracy szukam najlepszych rozwiązań dla podopiecznych, takich, które jednocześnie będę realne i możliwe do wprowadzenia w życie. Wiem, że proces zmian nie jest łatwy, dlatego jestem obecna przez cały czas jego trwania i wspieram podopiecznego.
Warto podjąć ten trud, ponieważ nagrodą jest dobre samopoczucie.

Przed każdą pierwszą konsultacją proszę o spisanie na kartce:
* swojego jadłospisu (wszystkiego, co zostało zjedzone i wypite) z 3 dni powszednich i jednego dnia wolnego od pracy, wraz z godzinami przyjmowania posiłków,
* przyjmowane leki i suplementy wraz z dawkami,
* historię stosowanych diet i ich efekty,
* choroby występujące w rodzinie,
Jeżeli posiadacie Państwo aktualne wyniki badań (np.: morfologia, lipidogram, glukoza, badania hormonalne, lub inne z ostatnich 6 miesięcy) to proszę je ze sobą zabrać na konsultację.
Zalecenia po konsultacji, w formie elektronicznej wysyłam do 2 tygodni.